قوز کمر انحنای غیرطبیعی ستون فقرات است که در ناحیه قفسه سینه رخ میدهد. قوز کمر به صورت حرف C ظاهر میشود و اگرچه کمر در حالت طبیعی معمولاً خمیده به نظر میرسد اما در هنگام وجود کیفوز بیش از ۴۰ تا ۴۵ درجه خمیدگی پیدا میکند که نوعی بد شکلی محسوب میشود. قوز کمر ناشی از عواملی مانند صدمات، لغزندگی دیسک، پوکی استخوان، ضعف عضلانی در قسمت فوقانی کمر و موارد دیگر است.
گزینههای مختلفی از جمله استفاده از قوزبند برای درمان این بیماری وجود دارد. قوزبند قادر است انحنای غیر طبیعی را به حداقل برساند و پیشرفت آن را متوقف کند. همچنین قوزبند قادر به کنترل درد است. قوزبند درمان مناسبی محسوب میشود زیرا میزان نیاز به انجام عمل جراحی را کاهش میدهد. قوزبند یا بریس دارای طراحی منحصر به فردی است که به صاف شدن ستون فقرات کمک میکند. همچنین این وسیله میتواند فشار وارده از مهرهها را کاهش دهد و به صاف شدن شانهها کمک کند. قوزبند مهرهها را قادر میسازد آنطور که باید و به صورت طبیعی رشد کنند.
یکی از عواملی که باید در نظر بگیرید راحتی است. بریس وسیلهای است که شما در طول روز از آن استفاده خواهید کرد. بنابراین نوعی سفارشی را انتخاب کنید که متناسب فرم بدنی شما باشد تا حتی هنگام رفتن به محل کار بتوانید راحت آن را بپوشید. قوزبند باید اجازه حرکت کردنِ راحت و انجام دادنِ آسان وظایف روزانه مانند استفاده از رایانه را به شما بدهد.
اکنون که با کیفوز و درمان مناسب آن یعنی قوزبند آشنا شدهاید، میتوانید وضعیت قرارگیری بدن خود را بهبود بخشید. توصیه میشود همیشه در مورد قوز کمر احتیاط کنید. در صورت مشاهده علائم در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی قوزبند مناسب و یا برای رزرو نوبت در کلینیک توانبخشی امید با شماره تلفنهای ۰۲۱۶۶۰۱۴۱۵۸ تماس حاصل فرمایید.
انواع قوز کمر
شایعترین انواع و علل قوز کمر عبارتند از:
- قوز کمر وضعیتی: قوز کمر وضعیتی رایجترین نوع کیفوز ناشی از وضعیت بد قرارگیری بدن است. در این نوع خفیف قوز کمر عضلات به مرور ضعیف و سفت شده و منجر به بروز انحنای غیرعادی ستون فقرات میشوند. قوز کمر وضعیتی بیشتر در نوجوانان و جوانان دیده میشود. قوزبند یکی از بهترین درمانها برای اصلاح وضعیت بدن و این نوع قوز کمر است.
- قوز کمر شوئرمن: قوز کمر شوئرمن تحت عنوان بیماری شوئرمن نیز شناخته میشود. این نوع قوز کمر ناشی از نقص صفحه رشد مهرهها در دوران نوجوانی است. قوز کمر شوئرمن منجر به بروز گودی غیرطبیعی مهرهها شده و در صورت عدم درمان به تدریج بدتر میشود. این نوع کیفوز در پسران بیشتر از دختران شایع است.
- قوز کمر مادرزادی: قوز کمر مادرزادی نقص رشدی است که در زمان حضور جنین در رحم مادر رخ میدهد. ستون فقرات به درستی رشد نمیکند و در نتیجه انحنای غیرعادی ستون فقرات ایجاد میشود.
- قوز کمر عصبی عضلانی: قوز کمر عصبی عضلانی با سایر بیماریهای عصبی عضلانی مانند فلج مغزی، اسپینا بیفیدا، فلج اطفال و دیستروفی عضلانی همراه است.
- قوز کمر مرتبط با سن: با افزایش سن دژنراسیون ستون فقرات منجر به از دست دادن ارتفاع دیسک نخاعی میشود. این روند بر انحنای طبیعی ستون فقرات تأثیر میگذارد. شرایطی مانند پوکی استخوان منجر به ضعف استخوانها و همچنین کیفوز میشود. این نوع قوز کمر تا حدود زیادی با قوزبند قابل کنترل و پیشگیری است.
- علل دیگر: تروما، شکستگیهای مهرهای، عفونتهای ستون فقرات، اسپوندیلیت آنکیلوزان، تومورهای ستون فقرات یا کوتولگی همگی میتوانند منجر به بروز قوز کمر شوند.
علائم و نشانهها
بسته به نوع و شدتِ قوز کمر علائم شامل موارد زیر میباشند:
- ظاهر قوز مانند یا انحنای غیر طبیعی کمر
- درد خفیف تا شدید در ناحیه کمر و شانهها
- خستگی
- کاهش قدرت و تحرک
- سفتی و حساسیت ستون فقرات
در موارد شدید علائم عبارتند از:
- مشکلات تنفسی، درد قفسه سینه
- علائم عصبی شامل از دست دادن حس، از دست دادن کنترل روده و مثانه
قوزبند برای درمان کیفوز، قوز کمر
استفاده از قوزبند در درمان قوز کمر، به ویژه در نوع شوئرمن که بیشتر در مرحله رشد رخ میدهد، تأثیرگذار است. از آنجا که کودکان و نوجوانان در حال رشد هستند، استفاده از این وسیله میتواند به جلوگیری از پیشرفت بیشتر قوز کمک کند. بسته به شرایط، فرد باید ۱۶ تا ۲۴ ساعت در روز از قوزبند استفاده کند تا زمانی که رشد زاویه متوقف شود.
قوزبند به کاهش فشار در مهرهها کمک میکند و باعث رشد ناحیه استخوانی در جلو میشود. همچنین، این وسیله به مهرههای جلویی کمک میکند تا به میزان رشد قسمت پشتی برسند. اگر فرد دچار دردهای شدید است و در حال انجام تمرینات فیزیوتراپی است، میتوان از قوزبند همزمان با سایر درمانها مانند داروها استفاده کرد. قوزبندها راه حل فوری نیستند، اما باید از این وسیله به طور مکرر استفاده کنید تا عضلات کمر به وضعیت قرارگیری مناسب عادت کنند.
آیا میتوان با قوزبند خوابید؟
خوابیدن با قوزبند توصیه نمیشود زیرا ممکن است ناراحتکننده باشد. البته این موضوع بستگی به نوع قوز نیز دارد زیرا قوزبندهای مختلف ممکن است اثرات مختلفی ایجاد کنند. توصیه میشود از بریسی استفاده کنید که خوابیدن با آن راحت باشد. علاوه بر این، در صورت نیاز به استفاده از قوزبند حین خواب باید نکاتی را رعایت کنید. این نکات عبارتند از:
- روی تختی مناسب بخوابید که فشار زیادی به کمر وارد نکند.
- فقط در مواقع ضروری با قوزبند بخوابید.
- زیر پاهای خود بالشی قرار دهید تا در سطح بالاتری قرار بگیرند.
- از روش معکوس برای بلند شدن از رختخواب استفاده کنید و از طریق غلت زدن بلند شوید.
در صورت عدم درمان کیفوز چه اتفاقی می افتد؟
برای جلوگیری از پیشرفت بیماری قوز کمر بهتر است جهت درمان به پزشک مراجعه کنید تا از پیشرفت بیماری و شدید شدن آن جلوگیری شود. پیشرفت وضعیت باعث وارد شدن آسیب شدید به ستون فقرات و سایر اندامهای بدن میشود. پیشرفت قوز کمر ممکن است منجر به فشردگی نخاع و بروز علائم عصبی مانند ضعف، از دست دادن حس و از دست دادن کنترل روده یا مثانه شود.
همچنین قوز کمر فضای داخل قفسه سینه را محدود میکند و باعث بروز مشکلات ریوی یا قلبی میشود. چنین وضعیتی ممکن است منجر به بروز درد قفسه سینه و تنگی نفس شود و در نهایت نارسایی ریوی یا قلبی ایجاد کند. توصیه میشود در حالت نشسته یا راه رفتن وضعیت قرارگیری مناسب را تمرین کنید تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری گردد.
وضعیت قرارگیری مناسب و استفاده از قوزبند مراحل اولیه پیشگیری از بیماری هستند، به ویژه نوعی از کیفوز که در نوجوانان و بزرگسالان دیده میشود. اگر دچار قوز کمر شدهاید به انجام تمریناتی مانند حرکات کششی و تقویت عضلات کمر خود بپردازید. علاوه بر این، بهتر است در مورد بهترین نوع قوز بند یا سایر فعالیتهای مفیدی که به تسکین درد و سایر علائم مرتبط کمک میکنند، با متخصص فیزیوتراپی مشورت کنید.