گردنبند طبی برای درمان دیسک گردن، تسکین درد و رفع خشکی گردن

۱۷ آبان ۱۴۰۲
مقالات » گردنبند طبی برای درمان دیسک گردن، تسکین درد و رفع خشکی گردن
آسیب‌های گردن

آسیب‌های گردن از نظر نوع و شدت متفاوت هستند. درد در ناحیه گردن ممکن است در اثر خوابیدن با زاویه نامناسب، لغزش و افتادن یا حوادث اتومبیل و ورزشی رخ دهد. تغییرات دژنراتیو در گردن یا ستون فقرات نیز می‌توانند موجب بروز درد شوند.

اگر در ناحیه گردن خود احساس درد می‌کنید، حتماً قبل از خرید گردنبند طبی با پزشک مشورت کنید. پزشک ممکن است استفاده از گردنبند طبی را پس از وارد شدنِ ضربه به گردن یا عمل جراحی برای کنترل درد توصیه کند. همچنین پزشک وضعیت شما را ارزیابی می‌کند و پس از تشخیص بهترین نوع گردنبند طبی را برای شما توصیه خواهد کرد. پزشک در خصوص زمان مناسب استفاده از گردنبند طبی و مدت زمانی که نیاز به پوشیدن آن جهت حمایت از گردن دارید با شما صحبت خواهد کرد.

در ادامه نکاتی جهت آشنایی بیشتر با انواع گردنبند طبی و بیماری‌هایی که طی آن نیاز به استفاده از این وسیله دارید، ذکر شده‌اند.

به یاد داشته باشید، گردنبند وسیله‌ای موقتی است که به بهبود وضعیت گردن و تسکین درد کمک می‌کند. جهت اخذ بهترین نتیجه و تسریع در مرحله بهبودی پوشیدن صحیح گردنبند طبی اهمیت خاصی دارد. یک گردنبند طبی خوب باید بتواند حرکت را کاهش دهد اما نباید باعث ایجاد ناراحتی بیمار شود. در صورت احساس ناراحتی حین استفاده از این وسیله موضوع را فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

به طور کلی گردنبند طبی زمانی بیشترین تأثیر را دارد که از آن مطابق توصیه پزشک معالج خود استفاده کنید. همچنین می‌توانید با متخصص ارتوپدی که در زمینه طراحی گردنبندهای طبی‌ ستون فقرات و گردن تخصص دارد مشورت نمایید.

چنانچه سؤالات بیشتری در مورد نحوه پوشیدن و مراقبت از گردنبند طبی خود دارید با پزشکان یا متخصصان ارتوپدی در کلینیک امید تماس بگیرید. با پیروی از توصیه‌های آن‌ها بهترین استفاده را از گردنبند طبی خود خواهید کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و یا برای رزرو نوبت در کلینیک توانبخشی امید با شماره تلفن‌های ۰۲۱۶۶۰۱۴۱۵۸ تماس حاصل فرمایید.

کاربرد گردنبند طبی


شرایط متداولی که در صورت بروز آن‌ها نیاز به استفاده از گردنبند طبی دارید عبارتند از:

فعالیت‌های ورزشی شدید

استفاده از گردنبند طبی تنها در مواقع اورژانس پزشکی محدود نمی‌شود. این نوع گردنبندها توسط ورزشکاران برای کمک به جلوگیری از آسیب‌های ناشی از ورزش‌های موتوری شدید مانند مسابقات کارتینگ، مسابقات قایق‌های تندرو و موتور کراس استفاده می‌شود. مسابقه‌دهندگان از گردنبندهای طبی به عنوان بخشی از وسایل حفاظتی خود در برابر حوادث مانند ویپلش گردن که ممکن است در طول مسابقه رخ دهند، استفاده می‌کنند.

آسیب‌های ضربه‌ای گردن یا سر

گردنبند به منظور اهداف بالینی و پس از وارد شدنِ آسیب جدی به سر یا گردن اغلب به عنوان وسیله پیشگیری‌کننده استفاده می‌شود. این فرآیند به تثبیت ناحیه گردنی بیمار مانند نخاع و جمجمه کمک می‌کند تا از وارد شدن آسیب بیشتر جلوگیری شود. همچنین گردنبند طبی در کاهش احتمال بروز آسیب نخاعی، فلج یا مرگ مفید است.

آسیب‌های ضربه‌ای گردن

مرحله بهبودی بعد از عمل جراحی

برای بیمارانی که تحت عمل جراحی ستون فقرات قرار گرفته‌اند، پوشیدن گردنبند طبی یکی از اقدامات فوری است که باید بعد از انجام عمل انجام شود. گردنبند طبی به ثبات مناطق آسیب‌دیده کمک کرده و از وارد شدن فشار به اطراف گردن پیشگیری می‌کند. گردنبندهای طبی تا پایان زمان بهبودی یا مرحله بهبودی بعد از عمل جراحی باید طبق توصیه پزشک استفاده شوند.

ویپلش گردن و مرحله درمانی

استفاده از گردنبند طبی به ویژه در بیمارانی که در اثر تصادفات دچار آسیب سر، گردن و ستون فقرات شده‌اند، بسیار مفید است. گردنبند طبی باید همیشه در دسترس پزشکان کشیک اورژانس باشد تا بلافاصله در بیماران در وضعیت‌های اضطراری جهت پیشگیری از ناهنجاری‌های بیشتر مانند آسیب ستون فقرات، ویپلش و رگ به رگ شدن گردن استفاده شوند.

کشیدگی گردن یا ویپلش هنگام آسیب دیدن بافت‌های ستون فقرات رخ می‌دهد و معمولاً با استفاده از گردنبند طبی نرم قابل درمان است. جدا از گردنبند طبی، پزشکان به طور معمول فیزیوتراپی و ورزش را برای بیماران خود توصیه و برنامه‌ریزی می‌کنند.

رادیکولوپاتی گردن

تومورها، فتق دیسک و سایر صدمات می‌توانند منجر به بروز آسیب عصبی و در نتیجه رادیکولوپاتی گردن شوند. طی سال‌های گذشته پزشکان اغلب این بیماری را با انجام عمل جراحی درمان کردند. در حال حاضر متخصصین فیزیوتراپی بیشتری از گردنبند طبی و بریس برای درمان موفقیت‌آمیز رادیکولوپاتی گردن همراه با استراحت و ورزش استفاده می‌کنند.

گردن درد

به طور معمول گردنبندهای طبی برای کنترل گردن درد و تحت نظارت یک پزشک آموزش‌دیده استفاده می‌شوند. با این حال، نمی‌توان به سادگی و با پوشیدن گردنبند طبی برای تسکین گردن درد، ارزیابی دقیقی انجام داد. بهتر است برای اخذ برنامه درمانی شخصی به خصوص استفاده از گردنبند طبی با پزشک مشورت کنید.

انواع مختلف گردنبند طبی جهت گردن درد


پیش از استفاده از گردنبند بهتر است گزینه‌های مناسب خود را ارزیابی کنید. همیشه به یاد داشته باشید که انواع مختلفی از گردنبندها در بازار موجود هستند. اگر از گردن درد شدید رنج می‌برید، به گردنبندی نیاز دارید که به نحوی مناسب از گردن شما حمایت کند.

در ادامه انواع مختلف گردنبندهای طبی مختص گردن درد جهت انتخاب معرفی شده‌اند. اگرچه به شما توصیه می‌کنیم پیش از خرید با پزشک معالج خود مشورت کنید.

گردنبندهای طبی سخت

گردنبندهای طبی سخت در قسمت بیرونی دارای ترموپلاستیک سخت هستند اما داخل آن‌ها نرم می‌باشد. گردنبندهای طبی سخت نسبت به انواع نرم سطح بالاتری دارند و برای بیمارانی تجویز می‌شوند که یا تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اند و یا دچار آسیب ناشی از ضربه شده‌اند. ضخامت قاب پلاستیکی این گردنبندها ۸/۱ اینچ است.

گردنبندهای طبی سخت

گردنبندهای طبی نیمه سخت

گردنبندهای طبی نیمه سخت دقیقاً مانند انواع سخت دارای قسمت داخلی نرمی هستند و پوشیدن آن‌ها راحت است. گردنبندهای طبی نیمه سخت دارای ترموپلاستیک نیمه سخت در بخش بیرونی هستند. این نوع گردنبندها تحرک ناحیه گردن را محدود اما از چانه و همچنین سر پشتیبانی می‌کنند. نحوه‌ی استفاده از گردنبندهای طبی نیمه سخت بسیار آسان است و می‌توان در مواقعی که نیازی به آن‌ها نیست یا نباید استفاده شوند آن‌ها را برداشت.

گردنبندهای طبی نیمه سخت

گردنبندهای طبی نرم

از گردنبندهای طبی نرم برای بیمارانی استفاده می‌شود که به حداقل میزان حمایت نیاز دارند. این نوع از گردنبندها گردن و سر را ثابت نگه می‌دارند تا از وارد شدنِ آسیب بیشتر جلوگیری شود. گردنبندهای طبی نرم برای افرادی که تحت عمل جراحی جزئی جهت رفع مشکلات گردن قرار گرفته‌اند، توصیه می‌شود. گردنبندهای طبی نرم از فوم ساخته شده‌اند. این فوم بافت نرمی به این نوع از گردنبندها می‌بخشد. در هنگام استفاده از گردنبندهای طبی نرم مطمئن شوید که تا جایی که مناسب است و تنفس را برای شما سخت نمی‌کند کاملاً اطراف گردن را بگیرند.

گردنبندهای طبی نرم

ارتز حمایت‌کننده از گردن و قفسه سینه (CTO)

ارتز حمایت‌کننده از گردن و قفسه سینه برای جلوگیری از حرکت قسمت فوقانی کمر و ستون فقرات و همچنین ناحیه گردن استفاده می‌شود. این ارتزها پشتیبانی بیشتری نسبت به گردنبندهای طبی سخت دارند. قبل از خرید این نوع وسیله باید ابتدا با پزشک مشورت کنید زیرا انواع مختلفی از این ارتزها برای اهداف مختلف وجود دارند.

ارتز حمایت‌کننده از گردن

بریس گردن هالو

بریس گردن هالو سخت‌ترین نوع گردنبند طبی است. این نوع گردنبندهای طبی برای افرادی که دچار آسیب جدی به گردن مانند شکستگی گردن شده‌اند، استفاده می‌شود. متخصصین ارتوپدی بریس گردن هالو را به کسانی که تحت عمل جراحی ستون فقرات قرار گرفته‌اند، توصیه می‌کنند. همچنین تنها پزشک می‌تواند این بریس را بر روی بیمار گذاشته و آن را خارج کند. بیمار هرگز نباید سعی کند این گردنبند طبی را به تنهایی بردارد. تا زمانی که ستون فقرات به طور کامل بهبود نیافته باشد، گردنبند طبی هالو برداشته نمی‌شود.

بریس گردن هالو

گردنبندهای طبی فیلادفیا

اگرچه گردنبندهای طبی فیلادلفیا از فوم ساخته شده‌اند اما بسیار سخت هستند و با استفاده از نوارهای ولکرو در هر طرف متصل می‌شوند. این نوع گردنبند طبی به صورت شبانه‌روزی مورد استفاده قرار می‌گیرد و باید تا زمانی که پزشک تعیین کرده است روی گردن باقی بماند. پزشکان گردنبند طبی فیلادلفیا را به کسانی توصیه می‌کنند که دچار شکستگی ستون فقرات در قسمت فوقانی شده‌اند یا تحت عمل جراحی گردن قرار گرفته‌اند.

گردنبندهای طبی فیلادفیا

ارتز ثابت‌کننده‌ی استرنو اسیپیتال-مندیبولار یا گردنبند طبی سومی (SOMI)

گردنبند طبی سومی برای تراز کردن ستون فقرات و گردن به منظور رفع هر گونه آسیب وارد شده به گردن استفاده می‌شود. این گردنبند طبی بسیار سخت است و از حرکت سر فرد جلوگیری می‌کند. هنگام بستن گردنبند طبی سومی انجام حرکت‌هایی مانند پیچاندن یا خم کردن گردن کاملاً ممنوع است. این نوع گردنبند به بهبود قسمت فوقانی قفسه سینه کمک می‌کند. همچنین ارتز ثابت‌کننده‌ی استرنو اسیپیتال-مندیبولار از هرگونه حرکتی که باعث بروز صدمات بیشتر به گردن شود جلوگیری می‌کند.

نحوه‌ی استفاده از گردنبند طبی


گردنبندهای طبی از انواع ساده‌ی تک قطعه‌ای نرم تا انواع سخت با پد و پلاستیک سخت در بازار وجود دارند. انتخاب نوع نرم یا سخت گردنبند طبی تنها به توصیه پزشک بستگی دارد. پزشک با توجه به شدت مشکل گردن و مدت زمان نیاز به استفاده از گردنبند طبی نوع مناسب را برای شما تجویز خواهد کرد.

گردنبند طبی

هنگامی که پزشک به شما استفاده از نوع خاصی از گردنبند طبی را توصیه می‌کند، در خصوص نحوه‌ی استفاده و مراقبت‌های بعدی نیز دستورالعمل‌های خاصی به شما داده می‌شود. با این حال، در ادامه چند دستورالعمل کلی ارائه شده‌اند که می‌توانید از آن‌ها پیروی کنید:

  • همیشه مستقیم به جلو نگاه کنید و چانه خود را بالا و موازی با سطح زمین نگه دارید.
  • گردنبند طبی مخصوص گردن درد باید آنقدر محکم باشد که نتوانید سر خود را آزادانه حرکت دهید. همچنین، چانه شما نباید به داخل بلغزد یا از گردنبند بیرون بزند.
  • مطمئن شوید که لبه پایینی گردنبند باید به صورت مناسبی روی بدن شما قرار بگیرد و فقط ناحیه دارای پد با پوست تماس داشته باشد.
  • اگر موهای بلند یا ریش دارید، باید موها را خارج از گردنبند طبی قرار دهید.
  • مطمئن شوید که می‌توانید به راحتی نفس بکشید. اگر گردنبند طبی در حال فشار آوردن به گردن است، آن را بردارید و دوباره بپوشید.
  • اگر گردنبند طبی پوست شما را تحریک می‌کند، یک پد پنبه‌ای را بین گردنبند و پوست خود قرار دهید.
  • ناحیه زیر گردنبند را تمیز و خشک نگه دارید. از مصرف پودرها یا لوسیون ها خودداری کنید زیرا ممکن است به پدهای داخل گردنبند طبی آسیب برسانند.
  • در هنگام تمیز کردن گردنبند طبی از نبودن تحریکات پوستی اطمینان حاصل نمایید.
  • پدهایی که با پوست شما در تماس هستند باید روزانه با آب و صابون ملایم تمیز شوند. اگر گردنبند طبی شما دارای پایه‌های پلاستیکی است، حداقل هفته‌ای یکبار آن‌ها را با حوله مرطوب و صابون ملایم تمیز کنید. برای تمیز کردن مواد پلاستیکی از شوینده‌های قوی استفاده نکنید.

چه مدت باید از گردنبند طبی استفاده کنید؟


در صورت داشتن گردن درد خفیف شما باید در طول روز، هر روز به مدت حداقل یک هفته از گردنبند طبی استفاده کنید. سپس می‌توانید به تدریج مدت زمان استفاده از گردنبند طبی را کاهش دهید.

در صورت ابتلا به بیماری دیگری (مانند عمل جراحی) که نیاز به استفاده از گردنبند طبی دارد باید آن را همیشه بپوشید، مگر اینکه پزشک دستور دیگری داده باشد. تا زمانی که ستون فقرات شما بهبود یابد از گردنبند طبی استفاده کنید. این دوره ممکن است از ۶ هفته تا ۶ ماه به طول انجامد. هنگام خواب باید گردنبند طبی را بردارید.

استفاده‌ی طولانی مدت از گردنبند طبی ممکن است عوارض جانبی متعددی مانند انقباض بافت نرم، از دست دادن حس عمقی، آتروفی عضلانی، ضخیم شدن بافت‌های زیر کتفی و از دست دادن هماهنگی داشته باشد. علاوه بر این استفاده از گردنبند طبی به مدت طولانی می‌تواند منجر به وابستگی روانی در بیمار شود.

فهرست مطالب
مشاوره و نوبت‌دهی