انواع کمر درد میتواند به علت اختلالات یا مشکلات جدی به وجود بیاید. درمان انواع کمر درد با توجه به علت بروز درد کمر مشخص میشود. در برخی موارد کمر درد به علت نامناسب بودن حالت بدن ایجاد میشود. با گذر زمان و بالا رفتن سن حالت بدن در هنگام ایستادن و نشستن یا حمل کردن اشیا میتواند باعث تغییر ستون فقرات شود. با این حال در برخی موارد وجود یک اختلال زمینه ای که تشخیص داده نشده است میتواند باعث بروز درد کمر شود از قبیل پارگی عضله، آسیب دیدگی مفصل یا بیرون زدگی دیسک کمر. شدت بروز درد کمر با توجه به مدت زمانی که درد ایجاد شده است مشخص میگردد. درد شدید کمر کمتر از ۶ هفته طول میکشد و درد شبه مزمن ۶ تا ۱۲ هفته و درد مزمن میتواند بیش از یک سال طول بکشد. بیمار میتواند درد را به صورت یک درد مزمن، یک درد موقت یا سوزن سوزن شدن کمر احساس کند. در این مقاله قصد داریم به روشهای موجود برای درمان انواع کمردرد اشاره کنیم..
انواع کمردرد
علائم و نشانههای متفاوتی که بیمار احساس میکند میتواند به تشخیص نوع کمردرد کمک کند.
- در مواردی که درد در واکنش به حرکات خاص تغییر نکند و فقط به قسمت پایین کمر محدود شده باشد بدون آنکه به قسمت پایین بدن انتشار یابد به آن درد غیر اختصاصی میگویند.
- دردی که به علت انجام دادن برخی حرکات خاص تغییر کند و به ناحیه باسن و زانو، ساق پا و ران انتشار پیدا کند تحت عنوان درد رادیکولار شناخته میشود که معمولاً درد یک طرف از کمر به علت بیرون زدگی دیسک به وجود میآید و درد دو طرف به تنگی کانال نخاعی ارتباط دارد.
- در برخی موارد درد با علائم و نشانههای جدی از قبیل تب، سابقه ابتلا به سرطان، ضعف عضلانی و تروما یاد میشود که نشان دهنده یک اختلال جدی است و معمولاً از آن تحت عنوان درد اختصاصی یاد میشود.
- درد مکانیکی به دردی گفته میشود که به علت کشیدگی عضله یا استخوان، تحلیل رفتگی دیسک، پارگی دیسک بین مهرهها، بیرون زدگی دیسک، بیماری مفاصل، تحت فشار قرار گرفتن ریشه اعصاب، شکستگی فشاری، استئوآرتریت، تنگی کانال نخاعی، اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضله به وجود میآید.
- درد غیر مکانیکی به دردی گفته میشود که به دنبال اختلالات التهابی از قبیل اسپندیل آرتریت، بیماری التهاب روده، تومور، آنکیلوزان اسپوندیلیت، آرتریت پسوریاتیک یا آرتریت واکنشی به وجود میآید.
- درد ارجاع دهنده با درد اندام داخلی از قبیل سنگ کلیه، سنگ کیسه صفرا، آنوریسم آئورت، عفونت کلیه و سینه و ریه، اختلالات غده تیروئید، مشکلات پروستات و سایر موارد ارتباط دارد.
- انجام دادن برخی از فعالیتها میتواند باعث بروز کمردرد شود. اگر چه علت بروز کمردرد هرگز مشخص نشده است در اکثر موارد کمردرد میتواند به علاوه برداشتن اشیا سنگین، نامناسب بودن حالت بدن و خم و راست شدن به طور مداوم به وجود بیاید.
چگونه میتوان به تسکین کمردرد کمک کرد؟
کمر درد به اشکال مختلف بر کیفیت زندگی تاثیرات منفی میگذارد. در بخش زیر به مواردی اشاره میکنیم که به کاهش درد و تسکین آن کمک میکند.
دارو درمانی
شما میتوانید با توجه به شدت درد از داروهای مختلف به منظور کنترل کمردرد خود استفاده کنید. اگر چه انواع مختلفی از داروهای مسکن و ضد التهاب در داروخانهها وجود دارد بهتر است قبل از مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید.
- شما میتوانید با توجه به نوع و شدت کمردرد خود از انواع مختلفی از داروها استفاده کنید. استامینوفن و داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب از قبیل ناپروکسن یا ایبوپروفن در میان افرادی که دچار درد پایین کمر هستند بسیار پر طرفدار میباشند.
- پزشک در مراحل ابتدایی از داروهای مسکن خفیف به منظور درمان کمردرد استفاده میکند. داروی مسکن و ضد درد میتوانند به کنترل یا کاهش درد کمک کنند اما تاثیری در بهبود مشکل اصلی شما نخواهند داشت. در برخی موارد پزشک به منظور کنترل درد پایین کمر به تجویز شل کنندههای عضلانی میپردازد.
- در مواردی که درد پایین کمر به علت تروما یا افسردگی به وجود آمده باشد پزشک از داروهای ضد افسردگی به منظور تسکین درد استفاده خواهد کرد. داروهای ضد صرع از قبیل گاباپنتین و کاربامازپین به منظور کنترل درد سیاتیک تجویز میشوند. در برخی موارد پزشک از تزریق استروئید درون فضای اپیدورال استفاده میکند تا به تسکین کمر درد بیمار خود کمک نماید.
از کمربند طبی استفاده کنید
انواع مختلفی از کمربند طبی وجود دارد که میتواند از کمر شما محافظت کند. اگرچه استفاده از کمربند طبی نمیتواند به کاهش درد حاصل از انواع کمر درد کمک کند در حفظ حالت صحیح بدن نقش به سزایی را ایفا خواهد کرد و انجام فعالیتهای روزمره را تسهیل مینماید.
حالت صحیح بدن خود را حفظ کنید
افرادی که بدن خود را در حالت صحیح حفظ نمیکنند معمولاً بیشتر از دیگران دچار درد پایین کمر میشوند. توجه کردن به حالت بدن در هنگام ایستادن، نشستن و دراز کشیدن در تقویت یا ضعیف شدن کمر نقش مهمی دارد. اگر شما عادت دارید که قوز کنید باید تلاش نمایید که صاف بایستید. افرادی که ساعات طولانی مقابل کامپیوتر کار میکنند باید از صندلی مناسب استفاده کنند. اکثر افراد عادت دارند هنگام استفاده از کامپیوتر یا لپ تاپ به سمت جلو خم شوند و قوز نمایند.
- اگر شما ساعات طولانی مقابل کامپیوتر مینشینید باید از صندلی مناسب که از کمر شما محافظت میکند استفاده نمایید.
- هنگام استفاده از تبلت یا لپ تاپ از دراز کشیدن و کار کردن خودداری کنید.
- اگر در منزل میز کار ندارید باید بایستید و کمر خود را به دیوار بچسبانید و شروع به کار کردن نمایید.
- اصلاح حالت بدن میتواند از بروز انواع کمر درد جلوگیری کند.
- در صورت بروز درد شدید کمر باید با متخصص فیزیوتراپی صحبت کنید تا نحوه درست نشستن، ایستادن و راه رفتن را به شما آموزش دهد و ستون فقرات شما در بهترین حالت ممکن قرار بگیرد و فشار از روی کمر برداشته شود.
از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید
استفاده از کمپرس سرد یا گرم میتواند در کاهش درد کمر کمک کند، به ویژه اگر کمردرد شما به علت آسیب یا سقوط از ارتفاع ایجاد شده باشد. استفاده از کمپرس سرد میتواند منجر به کاهش تورم، التهاب و درد در ناحیه مورد درد شود. برای استفاده از کمپرس سرد، میتوانید یک مقدار یخ را درون یک کیسه پلاستیکی قرار داده و سپس آن را درون حوله قرار داده و روی ناحیه دردناک قرار دهید. میتوانید روزانه سه بار، صبح زود، ظهر و شب از کمپرس سرد استفاده کنید. سپس میتوانید از کمپرس گرم استفاده کنید. برای استفاده از کمپرس گرم، روزانه سه بار کمپرس گرم را روی کمر قرار دهید تا با افزایش گردش خون در این ناحیه، به کاهش درد و آرامش عضلات کمک کند. استفاده از کمپرس گرم تنها به تسکین درد کمک میکند و به درمان کمردرد نیز کمک نمیکند، اما تا حد قابل توجهی در کنترل درد مؤثر خواهد بود.
از تشک مناسب استفاده کنید
اگر دچار کمردرد هستید باید روی یک تشک نازک و سفت بخوابید و از تشک نرم استفاده نکنید. خوابیدن روی تشک سفت به اصلاح حالت بدن و رفع گرفتگی عضلات در هنگام خواب کمک میکند. خوابیدن یا دراز کشیدن روی تشک سفت یا سطوح سفت باعث میشود از کمر محافظت بهتری به عمل بیاید. به جای استفاده از بالش نرم سعی کنید از بالش نازک و سفت استفاده کنید.
از ماساژ درمانی بهره بگیرید
شما میتوانید به منظور بهبود درد کمر خود به مراکز فیزیوتراپی مراجعه کنید و از خدمات مرتبط با ماساژ کمر بهرمند شوید. تحقیقات نشان داده است که ماساژ درمانی با نتایج بسیار خوبی در تسکین انواع کمردرد همراه است و میتواند به رفع گرفتگی عضلات و کنترل درد پایین کمر و درد سیاتیک کمک کند. ماساژ درمانی باعث افزایش گردش خون در ناحیه پایین کمر میشود، به تسکین درد کمک میکند، باعث شل شدن عضلات میشود، به رفع سفتی بدن و بهبود حرکات آن کمک خواهد کرد. شما میتوانید به منظور بهبود درد عضلات خود از خدمات ماساژ کل بدن بهره مند شوید. ماساژ یک روش عالی به منظور تسکین درد پایین کمر محسوب میشود.
ورزش کنید
بهترین روش به منظور کاهش درد کمر ورزش کردن است. انجام دادن تمرینات مخصوص پایین کمر و حرکات کششی به تقویت عضلات کمر و پیشگیری از بروز انواع کمردرد کمک میکند. هنگامی که قدرت و انعطاف پذیری کمر افزایش پیدا میکند احتمال بروز آسیب دیدگی به حداقل خواهد رسید. ورزش کردن باعث تقویت عضلات میشود و احتمال بروز کشیدگی و گرفتگی عضله را کاهش خواهد داد.
از یوگا غافل نشوید
تحقیقات نشان داده است که یوگا با مزایای بسیار عالی برای افراد مختلفی که دچار انواع کمردرد هستند همراه میباشد. حضور در کلاس یوگا یک تصمیم عاقلانه است که با مزایای بسیار زیادی برای سلامت ذهن و جسم همراه است. باید حرکات یوگا را تحت نظر یک مربی آموزش دیده انجام دهید. در صورتی که دچار کمردرد مزمن هستید نباید برای انجام دادن حرکات یوگا شتاب زده عمل کنید. یوگا یک بخش از فرآیند تسکین درد است و قرار دادن آن در زندگی روزمره با مزایای بسیار زیادی همراه خواهد بود.
تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست به درمان درد کمک میکند
در برخی موارد پزشک به منظور کاهش درد مزمن کمر، تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست را تجویز میکند. این روش زمانی تجویز میشود که سایر روشهای درمانی از قبیل داروها تاثیری در بهبود بیمار نداشته باشد. تحریک طناب نخاعی با قرار دادن یک دستگاه کوچک در نزدیک نخاع و ارسال جریان الکتریکی به منظور اختلال در فرآیند ارسال سیگنال درد به مغز انجام میشود. در برخی موارد نیز پزشک با توجه به شدت مشکلات مرتبط با کمر استفاده از طب سوزنی را توصیه خواهد کرد.
طب سوزنی برای تسکین کمر درد
طب سوزنی یک روش درمانی در عرصه پزشکی است که میتواند به تسکین انواع کمردرد کمک کند. در این روش پزشک از تعدادی سوزن بسیار کوچک طب سوزنی یک روش درمانی در عرصه پزشکی است که میتواند به بهبود انواع کمردرد کمک کند. در این روش پزشک از تعدادی سوزن بسیار کوچک استفاده میکند و آن را وارد نقاط خاصی از بدن مینماید که فرآیند تولید ترکیبات شیمیایی خاص از قبیل سروتونین، استیل کولین و اندروفین را در عضلات، مغز و طناب نخاعی افزایش میدهد. این امر باعث میشود که در فرآیند ارسال سیگنال درد به مغز اختلال ایجاد شود و درد بیمار کاهش یابد.
درمان دستی
افرادی که دچار انواع مختلفی از کمردرد مزمن و یا شدید هستند میتوانند متقاضی درمان با این روش باشند. متقاضی درمان دستی به کمک حرکات دست به کاهش درد و شل شدن عضلات کمک میکند. درمان دستی شامل دستکاری کردن طناب نخاعی، بافت نرم و مفاصل است که پزشک به کمک حرکات دست خود نقاط خاصی از گردن یا کمر را به حرکت در میآورد.
انجام عمل جراحی
انجام عمل جراحی به منظور درمان بیرون زدگی دیسک که باعث میشود درد به ناحیه پا و ساق پا انتشار یابد و بیمار دچار ضعف پا شود با توجه به شرایط بیمار توصیه خواهد شد. در یک روش که دیسککتومی نامیده میشود پزشک به خارج کردن یک بخش از دیسک میپردازد تا از میزان درد بیمار کاسته شود. انجام عمل جراحی میتواند نتایج مطلوبی را به وجود بیاورد اما هیچگونه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد قادر است به طور کامل بیرون زدگی دیسک کمر را درمان کند. پس از انجام عمل جراحی پزشک جلسات فیزیوتراپی را به منظور بهبود هرچه سریع تر بیمار توصیه خواهد کرد.
در صورت بروز درد کمر چه باید کرد؟
اجتناب از برداشتن یا حمل کردن اجسام سنگین
در صورتی که شما دچار درد شدید کمر هستید باید از برداشتن یا حمل کردن اجسام سنگین خودداری کنید زیرا این امر باعث میشود مشکل شما بدتر گردد. در صورتی که شغل شما با حمل کردن اجسام سنگین همراه است بهتر است چند روز مرخصی بگیرید و در منزل استراحت کنید سپس مجددا کار خود را آغاز نمایید. بهتر است برای برداشتن اشیا سنگین از کسی کمک بخواهید تا فشار کمتری به کمر شما وارد گردد.
اجتناب از حمل کردن کیف سنگین
به هیچ عنوان کیف سنگین حمل نکنید زیرا این امر باعث میشود فشار زیادی به عضلات وارد گردد و سطح درد افزایش پیدا کند. هنگامی که به مسافرت میروید به هیچ عنوان از کوله پشتی استفاده نکنید در عوض سعی کنید از چمدان استفاده نمایید تا وسایل خود را به راحتی حمل کنید تا هیچ گونه فشاری به کمرتان وارد نشود.
تغییر سبک زندگی
در صورتی که مدت طولانی از شروع کمر درد شما میگذارد و فعالیت جسمانی چندانی ندارید بهتر است به فکر تغییر سبک زندگی خود باشید. پیروی کردن از یک زندگی سالم میتواند نتایج بسیار خوبی را به وجود بیاورد. سعی کن تناسب اندام داشته باشید زیرا چاقی و اضافه وزن احتمال بروز کمردرد را افزایش میدهد. ورزش کردن علاوه بر کاهش وزن اضافی به تقویت عضلات کمر، اصلاح حالت بدن و داشتن احساس بهتر از ظاهر خود کمک میکند.
تنظیم کردن صفحه مانیتور
هنگامی که پشت میز کامپیوتر خود مینشینید یا از لپ تاپ استفاده میکنید باید به تنظیم ارتفاع آن بپردازید. افرادی که با کامپیوتر سروکار دارند و میز و صندلی مناسب ندارند بیشتر از دیگران دچار کمردرد خواهند شد. مناسب نبودن ارتفاع میز و صندلی باعث میشود که شما به سمت جلو خم شوید و این امر باعث بروز کمر میشود و فشار زیادی را به ستون فقرات وارد مینماید. اطمینان حاصل کنید که در هنگام کار کردن کمر شما در حالت مناسبی قرار دارد و صندلی از ناحیه پایین کمر محافظت مینماید. همیشه به تنظیم کردن ارتفاع صندلی با صفحه کامپیوتر خود بپردازید و از نشستن به مدت طولانی مقابل کامپیوتر خودداری کنید. اگر به واسطه شغلی که دارید ساعات طولانی پشت کامپیوتر مینشینید باید کمی به خودتان استراحت دهید و به مدت پنج دقیقه به انجام دادن حرکات ورزشی مانند چرخش گردن بپردازد تا از درد و سفتی کمر و گردن جلوگیری گردد.