کلاب فوت یا پاچنبری، نوعی ناهنجاری پا است که در آن پا یا پاهای کودک در بدو تولد به سمت داخل یا خارج چرخیده است. بیشتر کودکان مبتلا به کلاب فوت، در هر دو پای خود دچار این وضعیت هستند. این مشکل از بدو تولد اتفاق میافتد و از این رو ناهنجاری پاچنبری مادرزادی نامیده میشود. پای طبیعی در حال رشد، در طول سه ماهه دوم بارداری دچار پاچنبری میشود. پاچنبری در یک یا هر دو پا، باعث پیچ خوردگی پا از نظر شکل و موقعیت وضعی میشود و در صورت عدم درمان، میتواند باعث بروز مشکل در راه رفتن و درد شود.
پاچنبری یا کلاب فوت بر اثر عدم تناسب تراز عضلات پا با استخوانهای ساق پا ایجاد میشود. این امر نتیجه کوتاهتر بودن بافتهای پیوند دهنده عضله به استخوان (تاندونها) از حد طبیعی، است. تراز پاها شامل ساختارهای نرم و سخت در قسمت پشت پا، وسط پا و جلوی پا است. وضعیت پاچنبری میتواند خفیف، متوسط یا شدید باشد.
درمان کلاب فوت با بریس، یکی از بهترین و موثرترین شیوههای درمانی برای کودکان مبتلا به این مشکل میباشد. درمان کلاب فوت با بریس، تحت نظر متخصصین فیزیوتراپی است و کودک برای دورهی مشخصی باید از بریس پا استفاده کند. در ادامهی مطلب، اطلاعات بیشتری دربارهی بریس کلاب فوت آورده شده است.
عدم درمان کلاب فوت ممکن است منجر به عواقب جدی شود. در ابتدا، مشکلات جزئی مانند محدودیتهای حرکتی موقت، اختلاف در اندازه کفش بین دو پا و ضعف عضلات ساق پا در پای طرف آسیب دیده ممکن است رخ دهد. با این حال، اگر این مشکلات درمان نشوند، آسیبها به شکل تدریجی و بزرگتری تغییر میکنند و زندگی را تحت تأثیر قرار میدهند. برخی از این عواقب عبارتند از: آرتروز (افزایش تخریب و سایش مفصل)، کاهش اعتماد به نفس، عدم توانایی در راه رفتن به صورت طبیعی و حتی مشکلات مرتبط با تغییر در نحوه راه رفتن که نتیجه تلاش فرزند شما برای تعویض کردن کلاب فوت است. بنابراین، درمان به موقع و مناسب کلاب فوت بسیار مهم است.
در مجموع درمان وضعیت پاچنبری با استفاده از روش پونستی که شامل گچ گرفتن و هدایت پا به موقعیت وضعی مناسب است، کاملا منطقی می باشد. شما میتوانید با استفاده از بریسهای دنیس براون، به این فرآیند کمک کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان کلاب فوت با بریس و با برای رزرو نوبت در در کلینیک امید با شماره تلفنهای ۰۲۱۶۶۰۱۵۲۱۱ – ۰۲۱۶۶۰۱۴۱۵۸ تماس حاصل فرمایید.
علت کلاب فوت
علت اصلی ایجاد وضعیت پاچنبری، ناشناخته است. ممکن است این وضعیت به دلایل زیر ایجاد شود:
عوامل ژنتیکی
ممکن است عوامل ژنتیکی که منجر به کلاب فوت میشوند، تغییر در آرایش ژنتیکی (ژنها) باشند. اگر والدین کودک نیز در دوران کودکی خود از چنین مشکلی رنج میبردهاند، ممکن است این وضعیت ارثی باشد. این امر احتمال تولد کودکی که دچار این ناهنجاری یا مشکل است، را بیشتر میکند.
شواهد مثبت زیادی درباره درمان این نوع از کلاب فوت با بریس، ثبت شده است.
ناهنجاریهای اسکلتی
عامل دیگری که ممکن است منجر به پا چنبری شود، ناهنجاریهای اسکلتی مانند بیفیدای ستون فقرات است؛ یعنی مشکلی که بر اثر رشد نامناسب ریسمان نخاعی یک کودک در حال رشد، به وجود میآید؛ به نحوی که ستون فقرات و غشاهای اطراف ریسمان نخاعی، به طور کامل بسته نمیشوند.
این وضعیت باعث توانایی ضعیف در راه رفتن میشود. دیسپلازی مفصل ران یکی دیگر از ناهنجاریهای اسکلتی است که میتواند منجر به وضعیت کلاب فوت شود. در این وضعیت، سوکت مفصل ران به طور کامل بخش توپ مانند فوقانی استخوان ران را پوشش نمیدهد و باعث جابجایی جزئی یا کامل مفصل ران میشود.
هر دوی این ناهنجاریها بیشتر در بدو تولد رخ میدهند. وضعیت پا چنبری همچنین میتواند به دلیل عوامل محیطی باشد.
بسیاری از این مشکلات پا در بیماران کلاب فوت، با استفاده از بریسهای مخصوص درمان میشوند.
عوامل محیطی
عواملی مانند سن مادر و عادت داشتن مادر به چیزهایی مانند سیگار کشیدن و نوشیدن مشروبات الکلی در دوران بارداری، میتواند منجر به کلاب فوت یا پاچنبری در نوزادان شود. اگرچه علت حقیقی کلاب فوت شناخته شده نیست؛ اما مکانیزم پشت این مشکل، مربوط به جدا شدن عضله بخش پایینی پا است که منجر به کوتاه شدن عضلات یا مفصل میشود. برای آگاهی درباره روش مناسب برای درمان این نوع از کلاب فوت، لازم است با پزشک مشورت کنید. شاید درمان این نوع از کلاب فوت با بریس نیز گزینه مناسبی باشد.
علائم کلاب فوت
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- سفتی پای تغییر شکل یافته
- چرخش پا یا هر دو پا به سمت داخل/ خارج و پایین
- دشواری در راه رفتن یا ناتوانی در آن
- درد احتمالی در مراحل بعدی زندگی، غیر از کودکی
- لنگیدن در هنگام راه رفتن
- کوتاهتر بودن احتمالی پای آسیب دیده از پای سالم
درصد بالایی از این علائم و مشکلات حرکتی پا، با بریس کلاب فوت قابل کنترل و درمان هستند. پزشک درباره نوع مناسب بریس کلاب فوت با شما صحبت خواهد کرد.
تشخیص پاچنبری
یک پزشک متبحر، معمولاً فقط با دیدن پای کودک در هنگام تولد، متوجه وضعیت پاچنبری میشود. این مشکل را همچنین میتوان قبل از زایمان، با استفاده از آزمایش سونوگرافی در بیستمین هفته بارداری تشخیص داد.
درست است که میتوان وضعیت پاچنبری را به راحتی قبل از زایمان تشخیص داد؛ اما تا زمان به دنیا آمدن کودک، نمیتوان هیچ اصلاحاتی برای آن انجام داد. اگرچه این وضعیت به راحتی تشخیص داده میشود، اما آزمایشهای دیگری نیز توصیه میشوند تا احتمال وجود سایر مشکلات مربوط به سلامتی، به خصوص مشکلات مربوط به این آسیب، مانند بیفیدای ستون فقرات و دیستروفی عضلانی/ دیسپلازی مفصل ران نیز بررسی شود.
وضعیت کلاب فوت، معمولاً با یک معاینه جسمانی ساده تشخیص داده میشود؛ زیرا تمام اعضای بدن کودک پس از تولد، معاینه و بررسی میشوند. همچنین یک آزمایش اشعه ایکس برای بررسی شدت کلاب فوت صورت میگیرد.
برای درمان پاچنبری از چه نوع بریسهایی میتوان استفاده کرد؟
پزشک به شما توصیه میکند درمان کودک خود را در سریعترین زمان ممکن پس از تولد آغاز کنید. علت آن این است که تاندونها، رباطها و مفاصل یک کودک تازه متولد شده، هنوز تا حد زیادی انعطاف پذیر هستند و به راحتی موقعیت وضعی جدیدی که با فشار بر آنها اعمال میشود را میپذیرند.
تمام قطعات قابل تنظیم موجود روی بریس دنیس براونم باعث میشوند پای کودک شما در موقعیت وضعی صحیح خود ثابت شود تا درمان تدریجی کلاب فوت صورت بگیرد. این دسته از دستگاهها، با نام ارتز ربایش پا نیز شناخته میشوند؛ زیرا باعث دور شدن نسبی پاها از بدن میشوند. نوع دقیق بریس قابل استفاده برای کودک شما، به عوامل مختلفی از جمله شدت پاچنبری وی، بستگی دارد. شما باید در این باره از پزشک خود توضیح بخواهید اما مطمئن باشید که قطعا آنچه که احتیاج دارید، نزد ما موجود است.
اولین گزینهای که در دسترس شما است چکمه انگشتی با بریسهای آلومینیومی است. این دستگاه برای اطمینان از راحت بودن کودک شما در دورهای که پاها در حال تنظیم هستند، با پدهای نرم و چرم پوشانده شده است. بریسهای آلومینیومی، تمام پشتیبانی ساختاری مورد نیاز برای کودک شما را فراهم میکنند و کل دستگاه به نحوی قابل تنظیم است که آن را کاملا مناسب کودک شما میکند.
یک گزینه دیگر، بریس چکمهای دارای گیره است که همراه با بریسهای استیل ارائه میشود و برای کمک به کودک شما در یادگیری راه رفتن صحیح، مفید است. این چکمهها با اصلاح وضعیت مفصل ران، از در رفتگی مفصل جلوگیری میکنند و همچنین پاها را به نحوی صاف میکنند که به وضعیت پاچنبری پایان دهند.
در طول شب نمیتوان کفشهای بریس را با صفحه اسپلینتهای فلزی، به هم وصل کرد. اگر این موارد را در برنامه درمانی بگنجانید، هیچگونه ناراحتی بیشتری ایجاد نخواهد شد و حتی هنگام راه رفتن کودک، میتوان این صفحات فلزی را به کف کفشها متصل کرد تا چسبندگی کامل ایجاد شود.