کلاب فوت به معنی انواع ناهنجاریهای مادرزادی پا است که در آن پای کودک از وضعیت طبیعی خود خارج شده یا پیچ خورده است. در این شرایط، تاندونهای بدن کوتاهتر از حد طبیعی هستند. کلاب فوت کاملا یک نقص مادرزادی در نوزادان است. این بیماری میتواند از خفیف تا بسیار شدید متفاوت باشد. اکثر نوزادان تازه متولد شده بصورت دو طرفه دچار این وضعیت هستند. کلاب فوت به طور قابل توجهی روی حرکت کودک تأثیر میگذارد، بنابراین پزشکان توصیه میکنند قبل از شروع راه رفتن کودک این بیماری درمان شود. اکثر موارد کلاب فوت با برخی از ورزشهای کششی و تقویت کننده با موفقیت درمان میشود. هدف این است که به شما کمک کند تا دامنه حرکتی لازم در پا و مچ پا را بازیابید و حفظ کنید.
در ادامه این مطلب به حركات اصلاحی كلاب فوت اشاره شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان کلاب فوت با حرکات اصلاحی و یا برای رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفنهای 02166015211 – 02166014158 تماس حاصل فرمایید.
دلایل کلاب فوت یا پاچنبری چیست؟
علت اصلی پاچنبری هنوز مشخص نیست اما اعتقاد بر این است که علت آن موقعیت جنین در بدن مادر نیست. در بعضی موارد، کلاب فوت به دلیل برخی از ناهنجاریهای اسکلتی – عضلانی مادرزادی مانند اسپینا بیفیدا ایجاد میشود. محققان همچنین عقیده دارند که اگر مادری در دوران بارداری سیگار بکشد، ممکن است منجر به پای چنبری در کودک شود، به ویژه در افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند.
علائم کلاب فوت چیست؟
علائم کلاب فوت عبارتند از:
- قسمت بالایی پا در جهت پایین پیچ خورده و در نتیجه پاشنه پا را در موقعیت داخلی قرار میدهد.
- ممکن است شکل ظاهری پا به گونه ای باشد که به نظر برسد پا وارونه شده است.
- رشد کافی عضلات ساق پا انجام نشده است
- اختلاف مشخصی در طول پا وجود دارد.
حرکات اصلاحی کلاب فوت در درمان زود هنگام میتواند بسیار موثر باشد و از نیاز کودک به جراحی در آینده پیشگیری کند.
کلاب فوت چگونه تشخیص داده میشود؟
معمولاً پزشک معالج، کلاب فوت را بلافاصله پس از تولد کودک فقط با مشاهده ساده پا تشخیص میدهد. ممکن است پزشک برای بررسی میزان بیماری، اشعه ایکس از پای آسیب دیده را تجویز کند. کلاب فوت را میتوان حتی قبل از تولد کودک از طریق سونوگرافی جنین که در آن کلوپ فوت به وضوح قابل مشاهده است، مشاهده کرد.
درمانهای کلاب فوت (پاچنبری) چیست؟
توصیه میشود که کلاب فوت هر چه سریعتر پس از تولد تحت درمان قرار گیرد زیرا استخوانهای نوزاد بسیار انعطاف پذیر است و از این رو درمان معمولاً در هفته دوم زندگی نوزاد آغاز میشود. هدف اصلی از درمان این است که ظاهر پا را بهبود بخشد و قبل از اینکه کودک شروع به عمل حرکت کند، آن را تا حد ممکن طبیعی نماید. برخی از اقدامات درمانی برای درمان کلاب فوت عبارتند از:
کشش و گچ گرفتن
این شکل از درمان به روش پونستی نیز نامیده میشود و بیشترین درمان در مورد کلاب فوت است. در این شکل از درمان، پزشک پا را در وضعیت طبیعی حرکت داده و سپس آن را با گچ بیحرکت میکند تا در آن حالت حفظ شود. این روش هفتهای یک بار تا دو بار و به مدت چند ماه تکرار میشود. پس از این، پزشک یک عمل کوچک برای افزایش طول تاندون آشیل انجام میدهد. پس از عادی شدن فرم پا، از والدین انتظار میرود که با انجام ورزشهای کششی منظم روی پای کودک، این وضعیت را حفظ کنند، از بریسهای مخصوص استفاده کنند و اطمینان حاصل کنند که کودک تا زمانی که لازم باشد مثلا تا سه سال از آن استفاده میکند. این روش درمان کلاب فوت تنها در صورتی موفقیت آمیز خواهد بود که والدین در ورزش کودک و استفاده منظم از بریس مشارکت داشته باشند.
کشش و چسب زدن
این فرآیند یکی دیگر از روشهای درمان کلاب فوت است. این روش به عنوان روش فرانسوی برای درمان پای چنبری نیز نامیده میشود. در این روش روزانه پا به حالت طبیعی منتقل میشود و به آن چسب میزنند. در هنگام خواب کودک از دستگاهی برای حرکت دادن پا استفاده میشود. این روش حداکثر تا شش ماه انجام میشود و سپس با انجام حرکات کششی و استفاده از آتل شب تا زمانی که کودک شروع به راه رفتن میکند، انجام میشود.
جراحی کلاب فوت
در صورت عدم موفقیت دو روش فوق و عدم پاسخگویی مطلوب کودک، این روش درمانی لازم است. در این روش، جراح طول تاندونها را افزایش میدهد و سپس به آرامی موقعیت پا را به حالت طبیعی برمیگرداند. بعد از جراحی، حداکثر تا دو ماه گچ گرفتن مورد نیاز خواهد بود که پس از آن درمان تا یک سال با استفاده از بریس ادامه مییابد.
حرکات اصلاحی کلاب فوت کدامند؟
در زیر یک برنامه تمرین در خانه آمده است که شامل اطلاعات اولیه در مورد کلاب فوت و تمرینات کششی و تقویتی توصیه شده برای کودکان دارای پای چنبری است.
انجام تمرینات حرکتی حداقل سه بار در روز توصیه میشود. هدف حرکات اصلاحی کلاب فوت این است که هر کشش را حداقل 30 ثانیه نگه دارید، اما به تحمل کودک بستگی دارد. برای اینکه کودک بتواند بیشتر مطابقت داشته باشد، ممکن است لازم باشد پای کودک خود را به آرامی به این موقعیتها منتقل کنید. اگر شما یا شخص دیگری فرزندتان را نگه دارد، انجام آنها ممکن است راحت تر باشد.
انحراف در مفصل تالو کالکانه / سابتالار
برای این حرکت اصلاحی کلاب فوت کودک را به پشت بخوابانید.
- یک دست خود را روی پایین ساق دقیقاً بالای پا و دست دیگر خود را در اطراف استخوان پاشنه قرار دهید. استخوان پاشنه را به آرامی به بیرون فشار دهید.
- میخواهید پا و ساق پا در یک خط قرار بگیرند، پاشنه از خط وسط عبور نکند. مراقب باشید این مفصل را بیش از حد نکشید.
چرخش مفاصل تالوناویکولار / کالکانوکوبوئید (مفصل تارسال عرضی) به بیرون
مانند حرکت اصلاحی قبلی، کودک را به پشت بخوانید
- یک دست خود را روی پاشنه قرار دهید و دست دیگر آن را درست جلوی انگشتان قرار دهید. به آرامی داخل پا (نزدیک ترین دست خود را به انگشتان) را به بیرون فشار دهید. با این کشش از حالت خنثی عبور نکنید.
چرخش رو به عقب مچ پا (مفصل تالوکرورال)
فقط در صورتی میتوانید این حرکت اصلاحی کلاب فوت را انجام دهید که بتوانید به حالت قرارگیری خنثی در پای کودک برسید
- کودک را به پشت بخوابانید. این کار باید با کشش و صاف کردن زانوی کودک انجام شود تا هم عضلات شکمی و هم عضلات کف پا کشیده شود. مطمئن شوید که پا و مچ پا در یک خط قرار دارند.
- یک دست را روی پایین پای کودک قرار دهید تا ثابت شود و دست دیگر را در دو طرف پای کودک قرار دهید. سپس به آرامی یک نیروی رو به بالا وارد کنید.
- دست را عوض کنید: یک دست را روی زانوی خمیده کودک قرار دهید. پای کودک خود را با کف دست دیگر بگیرید و انگشت اشاره خود را بالای پاشنه قرار دهید. اکنون میتوانید با یک نیروی ملایم به سمت پایین روی پاشنه، مچ پا را به آرامی خم کنید.
فعال سازی عضلات جانبی و خم کنندههای خلفی – نوازش
برای انجام این ورزش کلاب فوت انگشت خود را به آرامی در امتداد مرز بالا و خارجی پای کودک خود حرکت دهید. به کودک خود فرصت دهید تا بین هر ضربه عضلات خود را فعال کند. این تمرین را 10 بار انجام دهید.
تحمل وزن از طریق پا و مچ پا برای هر آیتم اختصاصی
- این ورزش کلاب فوت فقط در صورتی انجام میشود که بتوانید پای کودک را در وضعیت خنثی قرار دهید.
- کودک خود به پهلو و یا کمر و در حالی که میخواهید با پایش چیزی را تحمل کند قرار دهید.
- 10 فشار ملایم از طریق زانو یا پایین پای کودک ایجاد کنید.
لطفا توجه داشته باشید که مهم نیست که بیش از حد پا و مچ پای کودک خود را بکشید. اگر مطمئن نیستید یا سوالی دارید، لطفا راهنمایی بگیرید.