گودی کف پا وضعیتی است که در آن، قوس کف پا بیش از حد طبیعی افزایش مییابد. گودی کف پا ممکن است در هر سنی ایجاد شود و میتواند بر یک پا یا هر دو پا تأثیر بگذارد. قوس کف پا بسته به میزان قوس، علت ایجاد و یا وجود درد، میتواند متفاوت باشد. در برخی افراد، انحنای بیش از حد قوس پا میتواند در هنگام راه رفتن و یا ایستادن باعث ایجاد درد شود، همچنین میتواند در پوشیدن کفش، بیمار را با مشکل مواجه کند. انحنای بیش از حد قوس پا میتواند باعث بیثباتی پا (در معرض کشیدگی و یا رگ به رگ شدن قرار گرفتن پا) شود، در این حالت فشار بیشتری بر روی سینه و پاشنه پا وارد میشود.
انواع قوس زیاد کف پا
پزشکان ناهنجاری گودی کف پا را به 2 نوع مادرزادی و ایدیوپاتیک تقسیم میکنند. طبق یکی از تحقیقات به عمل آمده، بیش از 80 درصد از بیماران مبتلا به عارضه قوس بیش از حد کف پا از نوع ایدیوپاتیک آن رنج میبرند و 20 درصد مابقی نوع عصبی عضلانی است. دو نوع اصلی قوس بیش از حد کف پا شامل:
قوس ایدیوپاتیک
در قوس ایدیوپاتیک گودی زیر پا خفیف بوده و معمولا ریشه غیرعصبی دارد. تشخیص این نوع ناهنجاری مستلزم معاینه کامل بالینی است.
قوس مادرزادی
گاهی بیماریهای مادرزادی منجر به ناهنجاری قوس بیش از حد کف پا میشود. بیماریهایی نظیر نوروپاتی حسگر حرکتی موروثی و فلج اطفال میتوانند تعادل عضلات اندام تحتانی را بر هم زده و موجب گودی زیاد پا و بسیاری از علائم دیگر شوند.
علائم
علائم و نشانههای گودی زیاد کف پا در بین افراد متفاوت است. شایعترین علائم قوس بیش از حد کف پا عبارتند از:
مشکل پیدا کردن کفش مناسب
کوتاه شدن طول پا
درد پا هنگام راه رفتن، دویدن و ایستادن (برخی از افراد ممکن است چنین علائمی نداشتند.) در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق بهتر است جهت معاینه پاهای خود به پزشک مراجعه نمایید.
تشخیص گودی زیاد کف پا
در صورتی که پزشک متخصص مغز اعصاب به وجود بیماری عصبی یا عضلانی یا عصب تروما مشکوک باشد، ممکن است تستهای زیر را انجام دهد:
o الکترومیوگرافی
o ام آر آی ستون فقرات
o مطالعات هدایت عصبی
o تست اشعه ایکس (تصویربرداری رادیولوژی) از پا
o تست اشعه ایکس از ستون فقرات
درمان
کفی طبی مناسب
هدف از استفاده از کفی طبی مناسب در موارد گودی کف پا توزیع وزن بدن در سراسر پا و همچنین کاهش فشار روی پاشنه پا و کف پا است. با یکنواختی توزیع وزن بدن، پا قادر است عملکرد معمول خود را داشته باشد و بیشتر مشکلات ذکرشده کاهش مییابند و یا حتی رفع میشوند. در بسیاری از موارد کفی طبی برای حمایت مناسب از قوس ضروری است.
کفش مناسب
انتخاب کفش مناسب بستگی به نوع گودی و قوس کف پا و علت مشکل دارد. در گودی کف پا به کفشهایی نیاز است که کاملاً اندازه پا باشند و فضای کافی به پا بدهند. بسیاری از پاهای مبتلا به گودی شدید کف پا دارای برآمدگی روی پا هستند و زبانه و بندهای کفش میتواند باعث درد و ناراحتی پا شوند. کفشهای دارای سرپنجه ساختهشده از مواد نرم و دارای ارتفاع سرپنجه مناسب هم مفید هستند زیرا افراد دچار افزایش گودی کف پا غالباً به انگشت چکشی مبتلا میشوند. ازآنجاییکه گودی و قوس کف پا باعث فشار اضافی بر روی سر استخوان متاتارس میشود، از پد مخصوص متاتارس برای کاهش فشار روی استخوان متاتارس استفاده میشود که نباید از آن غفلت شود.
استفاده از بریس
استفاده از بریس باعث تقویت مچ پا و حمایت بیشتر از پا میشود.