مانند سایر مفاصل بدن، مچ پا نیز ممکن است به درد یا آسیب بپیوندد. درد مچ پا میتواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد و توانایی انجام فعالیتهای روزمره مهمی مانند راه رفتن و ایستادن را مختل کند. این نوع درد میتواند ناشی از عواملی مانند آرتروز، التهاب مفصل، شکستگی استخوان یا تاندینوپاتی باشد. به طور جالب، همکاری با فیزیوتراپیست بسیاری از مزایای ارزشمند را پس از یک آسیب زانو فراهم میکند. فیزیوتراپیستها تخصصی در حوزه حرکت و تمرینات بدنی دارند و نه تنها میتوانند در فرآیند بهبودی پس از آسیب زانوی شما کمک کنند، بلکه میتوانند به شما روشهایی برای جلوگیری از آسیب زانو در آینده نیز آموزش دهند. علاوه بر این، فیزیوتراپیست میتواند به شما کمک کند تا بدون نیاز به داروهای درد آرامش بیابید، عملکرد حرکتی خود را بهبود بخشید و استحکام مفاصل زانوی خود را افزایش دهید.
با ارزیابی دقیق و درمان فیزیوتراپی زود هنگام، بیشتر شرایط مچ پا خیلی سریع پاسخ میدهند و میتوانید در مدت زمان کوتاهی به فعالیتهای عادی خود برگردید. متخصصین کلینیک امید برای هریک از آسیبهای مچ پا، برنامهی درمانی موثر و مناسبی را برای بیمار توصیه میکنند. روش درمان برای هر بیمار ممکن است متفاوت باشد. برخی از آسیبهای مچ پا با حرکات اصلاحی و تقویت عضلات مچ به راحتی قابل درمان است و برخی نیاز به جلسات درمانی با مدالیتههای فیزیوتراپی، ماساژ و یا درمان دستی دارد. در هر صورت، متخصصین با تجربه در این مرکز آمادهی خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند. جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی فیزیوتراپی مچ پا و یا رزرو نوبت در کلینیک سلامت امید پا با شماره تلفنهای ۰۲۱۶۶۰۱۵۲۱۷ – ۰۲۱۶۶۰۱۴۱۵۸ تماس حاصل فرمایید.
فیزیوتراپی مچ پا برای چه افرادی مناسب است؟
در صورت داشتن درد در مچ پا به علت موارد زیر، فیزیوتراپی میتواند در کاهش علائم درد و ورم مچ پا موثر باشد:
فیزیوتراپی برای دررفتگی مچ پا
دررفتگی مچ پا شایعترین آسیب مچ پا است. درد ناشی از پیچ خوردگی مچ پا میتواند منابع مختلفی داشته باشد. پیچ خوردگی مچ پا فقط مختص ورزشکاران نیست، بلکه مچ پای هر کسی ممکن است در هنگام راه رفتن پیچ بخورد. سطوح ناهموار اغلب باعث این مشکل هستند و این اتفاق ممکن است در هر سنی رخ دهد. روزانه هزاران پیچ خوردگی مچ پا در سراسر جهان اتفاق میافتد. هنگامی که مچ پا در میرود، احتمال کشیده شدن رباط از استخوان نیز وجود دارد. رباطی که اغلب باعث اتصال پیوند استخوانی میشود. به این شکستگی کندگی گفته میشود. پارگی عضلات و پارگی کپسول مفصلی نیز از آسیبدیدگیهای شایع در هنگام پیچ خوردن مچ پا است.
برای تسریع در روند بهبودی توصیه میشود به یک متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید. انجام حرکات اصلاحی مچ پا در کاهش علائم درد و تقویت عضلات مجاور مچ پا مناسب است.
فیزیوتراپی برای شکستگی مچ پا
شکستگی مچ پا هنگامی رخ میدهد که یک یا چند استخوان در ناحیه مچ پا شکسته شده باشند. شایعترین نوع آن شکستگیهای کندگی در این ناحیه است. این اتفاق غالباً استخوان دیستال فیبولا را درگیر میکند. شکستگی پاتس استخوانهای درشت نی و فیبولا را درگیر میکند. تمام شکستگیهای مشکوک باید توسط فیزیوتراپیست مجرب به طور دقیق تشخیص داده شوند تا بتوانند به طور حرفهای از بروز عوارض بعدی جلوگیری کنند. در صورت مشکوک بودن به شکستگی، حداقل باید عکسبرداری با اشعه ایکس انجام شود.
فیزیوتراپی برای تاندینوپاتی مچ پا
عضلات و تاندونهای اطراف مچ پا نقش مهمی در تثبیت مفصل مچ پا و کمک به تشکیل قوسهای پا دارند. این عضلات و تاندونها ممکن است در اثر استفاده بیش از حد یا ضربه آسیب ببینند. التهاب تاندونها نیز ممکن است اتفاق بیفتد و به آن التهاب تاندون گفته میشود که در صورت عدم درمان، با گذشت زمان پارگی جزئی یا پارگی کامل ایجاد میشود.
فیزیوتراپی برای آرتروز مچ پا
درد مچ پا همچنین میتواند به دلیل تحلیل رفتن مفصل مانند آرتروز ایجاد شود. در حالی که فرسودگی مفاصل تحمل کننده وزن طبیعی است، بیومکانیک غیرطبیعی میتواند این روند را تسریع کند. بنابراین مهم است که برای ارزیابی دقیق هرگونه نقص از یک متخصص فیزیوتراپیست متخصص راهنمایی بگیرید تا نحوه اصلاح آنها را به شما نشان دهد.
علائمی که باید به فیزیوتراپیست برای مچ پا مراجعه کرد
بسته به ماهیت درد و سابقه بیماری، علائم ممکن است متفاوت باشد. ضربه، مانند “پیچ خوردن مچ پا”، اغلب منجر به درد و تورم همراه با احساس عدم ثبات در رباطهای آسیبدیده میشود. سایر علائم شایع عبارتند از:
- درد واقع در بالای تاندونهای مچ پا یا پا، به عنوان مثال تاندون آشیل
- سفتی در مفاصل یا عضلات اطراف آن
- دشواری تحمل وزن
- مشکل در ایستادن روی انگشتان پا
- ضعف
- کاهش تعدل
فیزیوتراپی چگونه میتواند کمک کند؟
فیزیوتراپیست مچ پای آسیبدیده شما را بررسی میکند تا مشخص کند کدام رباطها آسیب دیده و تا چه اندازه پاره شدهاند و در صورت نیاز میتواند عکسبرداری با اشعه ایکس را انجام دهد. درمان زود هنگام، تورم و درد را کاهش میدهد و راه رفتن را آسانتر میکند. حتی یک درمان و مشاوره نیز میتواند تفاوت چشمگیری ایجاد کند.
- تکنیکهای ویژهای به نام موبیلیزاسیون یا تحرک به افزایش دامنه حرکت مچ پا کمک میکند تا راه رفتن و حرکت مچ پا راحتتر باشد. تحرک مچ پا همچنین به ایجاد یک اسکار سالم در رباط کمک میکند.
- فیزیوتراپیست شما تمریناتی را برای بهبود قدرت عضلات ساق پا و مچ پا برای جبران رباط آسیبدیده به شما نشان میدهد و در حین ترمیم رباط از آن محافظت میکند. آنها همچنین میتوانند به شما یاد بدهند که چگونه ماهیچههای خود را دوباره تمرین دهید تا بتواند به سرعت در برابر تغییر وضعیت مچ پا واکنش نشان دهد تا از آسیب مچ پا مانند پیچ خوردگیهای مکرر جلوگیری شود.
- برای تسریع در ترمیم و بهبود رباطها، تاندونها و استخوانهای ملتهب، ممکن است یک دوره سونوگرافی درمانی توسط فیزیوتراپیست شما توصیه شود.
- متخصصین فیزیوتراپی برای بسیاری از آسیبهای ورزشی مچ پا، التهاب تاندون، تسکین درد و تحریک بهبودی درمان شاک ویو تراپی را نیز توصیه میکنند.
- از ماساژ درمانی نیز میتوان برای درمان هرگونه آسیبی که بر بافت نرم شما تأثیر میگذارد (عضلات، تاندونها، فاشیا و رباطها) استفاده کرد. برای دستیابی به بهترین نتیجه برای شما، یک فیزیوتراپیست ماهر میتواند روشهای مختلفی مانند ماساژ بافت عمیق، تکنیکهای انرژی عضلانی، ماساژ ورزشی و درمان دستی را ترکیب کند.
- ارتزهای طبی، بریس مخصوص مچ پا و پوشیدن کفش مناسب از توصیههای متخصصین فیزیوتراپی در زمینهی درمان درد مچ پا بعلت آرتروز و یا آسیبهای دیگر است.
- فیزیوتراپیست شما همچنین میتواند تپینگ مچ پا را به شما آموزش دهد و یا از بریس مچ پا برای شما استفاده کند تا بتوانید زودتر به فعالیت خود برگردید، در حالی که از مچ پا در برابر آسیبهای بعدی محافظت میکند.
فیزیوتراپیست درمورد آسیب شما صحبت میکند و زمان بهبودی را تخمین میزند. زمان بهبودی کامل از چند هفته تا چند ماه متفاوت است که به شدت آسیب رباط بستگی دارد. به یاد داشته باشید که درد و تورم خیلی سریعتر از زمانی که برای رسیدن به قدرت و استحکام رباط و عضلات لازم است، فروکش میکند. بازگشت خیلی زود به محل کار یا ورزش میتواند بهبودی را به تأخیر بیندازد و بهبودی را طولانی کند.
ورزش برای تقویت عضلات پا و مچ پا
این ورزشهای را میتوانید بهراحتی در خانه انجام دهید:
- حروف الفبا بکشید: در حالت نشسته، پاشنه خود را روی زمین قرار دهید و با انگشت بزرگ پا حروف الفبا را روی هوا بکشید.
- بلند کردن ساق پا: هر دو پا را روی زمین قرار دهید، به آرامی پاشنه خود را از زمین بلند کرده و خود را روی نوک انگشتان پا نگه دارید. چند ثانیه در این حالت بمانید، و به آرامی پاشنههای خود را به سمت پایین پایین بیاورید.
- ایستادن روی یک پا: روی یک پا بایستید، تصور کنید که در مرکز صفحه ساعت ایستادهاید و با انگشت پای خود به آرامی به هر عدد ساعت ضربه بزنید. برای شروع، فقط روی اعداد نیم دایره مخالف پای ایستاده ضربه بزنید. برای پیشرفت حرکت، ضربه زدن را در عددهای سمت دیگر شروع کنید.