مشکلاتی که در کف پا وجود دارد باعث خارش مداوم کف پا میشود و در صورتی که به درستی درمان نشود بیمار در راه رفتن با مشکل مواجه خواهد شد.
خارش باعث میشود کف پای خود را بخارانید. خاراندن باعث آزاد شدن سروتونین شده و خارش را تشدید میکند. به این ترتیب گرفتار یک سیکل معیوب خاراندن – خارش میشوید و ممکن است به پوست خود آسیب برسانید و مشکلات کف پای خود را چند برابر کنید.
از این جهت لازم است علت خارش کف پا سریعا مشخص و رفع شود.
۱۱ عامل اصلی خارش کف پا
کف پای ورزشکاران
یکی از علل اصلی خارش کف پا، عارضهای به نام پای ورزشکاران است. بیش از ۳۰٪ افراد در طول زندگی خود با خارش شدید ناشی از عفونت قارچی روبرو شدهاند. خارش بین انگشتان پا، تاول و پوسته پوسته شدن پوست پا نشانههای عارضه پای ورزشکاران است. به دلیل اینکه قارچ در محیط تاریک، گرم و مرطوب رشد میکند و پاها در کفش قرار میگیرد، در صورتی که قارچ درمان نشود، عفونت پیشرفت خواهد کرد. خارش آزاردهنده است ولی خاراندن مشکل را بدتر میکند.
متخصص بیماریهای پا با تجویز داروهای ضد قارچ میتواند به از بین بردن قارچ پا و خارش ناشی از آن کمک کند.
پوست خشک
یکی دیگر از علل مهم خارش کف پا، پوست خشک میباشد. کف پا به دلیل اینکه فاقد چربیهای طبیعی است در معرض خشکی شدید قرار دارد.
خارش میتواند نشانهی وضعیت نامناسب پوست بدن باشد. خاراندن به پوست آسیب میرساند و باعث میشود باکتریهای خطرناک به راحتی بتوانند بدن را آلوده کنند. با خاراندن، پوست پوسته پوسته و زخم میشود.
با استفاده از کرمهای حاوی اوره که خاصیت مرطوب کنندگی دارند میتوانید خشکی کف پای خود را برطرف کنید. همچنین برای بررسی وجود هرگونه عفونت قارچی یا سایر عواملی که موجب خارش کف پا میشوند میتوانید به متخصص بیماریهای پا مراجعه نمایید.
سرمازدگی
سرما و آب و هوا مرطوب باعث ایجاد تاولهای خارشدار روی انگشتان پا میشود. وقتی انگشتان سرد باشند، عروق نزدیک سطح پوست باریکتر میشوند. اگر سریعا پاها را گرم کنید (مثلا پاها را در آب گرم قرار دهید)، عروق نمیتواند با این وضعیت خود را وفق دهند و خون به بافتهای اطراف وارد شده و سرمازدگی اتفاق میافتد.
با خاراندن، تاول میترکد و باعث عفونت پوست میشود. لوسیونهای کالامین سرمازدگی را کاهش میدهد؛ ولی اگر تاول عفونت کرد و یا بعد از یک هفته التیام پیدا نکند حتما به متخصص بیماری های پا مراجعه نمایید.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی یک واکنش پوستی است که در اثر قرار گرفتن پوست در معرض مواد آلرژی زا و محرک مثل صابون، مواد آرایشی بهداشتی، خوشبوکنندهها و حتی گیاهان مثل پیچک سمی رخ میدهد. این عارضه با راشهای پوستی و خارش همراه است. با جلوگیری از تماس پوست با مواد آلرژی زا ظرف چند روز این راشها و بثورات پوستی از بین میرود.
پسوریازیس کف دست و پا
پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن است که با التهاب، خارش و پوسته پوسته شدن پوست همراه است. پسوریازیس کف دست و پا علائم دیگری نیز دارد مثل عود راشهای پوستی کف پا، لکههای کوچک قرمز رنگی که کم کم بزرگ و پوسته دهنده میشوند، درد، ترک پوست، خونریزی، اضطراب هیجانی و دشواری در راه رفتن .
لیکن پلان
لیکن پلان یک عارضه پوست ملتهب است که در آن ضایعههای پوستی ریز به شدت خارش دار غیرعفونی روی کف پا ایجاد میشود. این راشها به طور ناگهانی یا بعد از چند ماه ناپدید میشوند. وقتی علائم برطرف میشوند، این ضایعهها به صورت نقاط قهوه ای تیره یا خاکستری در میآیند.
کمبود ویتامین
کمبود ویتامین خصوصا B6، B12 و B1یکی دیگر از علل خارش کف پا به شمار میرود.
آفتاب سوختگی
پوشیدن کفش تابستانی یا راه رفتن بدون کفش باعث میشود پوست کف پا در معرض اشعه مضر نور خورشید قرار گیرد و اغلب مردم از کرم ضد آفتاب برای کف پای خود استفاده نمیکنند.
لوسیون کالامین خارش ناشی از آفتاب سوختگی را برطرف میکند.
بعضی مواقع خارش به قدری شدید میشود انگار حشرات دائما درحال نیش زدن کفش پایتان هستند. با استفاده از آنتی هیستامین یا روغن نعناع فلفلی میتوانید این مشکل را حل کنید. اگر کف پا به شدت آفتاب سوخته باشد، باید سریعا به متخصص بیماریهای پا مراجعه نمایید.
دیابت نوروپاتی
دیابت باعث میشود بدن برای کنترل قند خون با مشکل مواجه گردد. قند خون بالا باعث اختلال عملکرد مویرگها در تامین مواد مغذی عصبها میشود. همین مسئله باعث آسیب عصبی به اسم دیابت نوروپاتی میگردد و کف پا بیشترین آسیب دیدگی را از این نظر خواهد داشت که ممکن است فرد در صورت عدم پیگیری و مراجعه به دکتر منجر به زخم پای دیابتی شود.
چون فیبرهای عصبی لایههای بیرونی پوست آسیب میبینند پوست دچار خارش میشود. در این عارضه ممکن است بیماراحساسات ناخوشایند خفیف (مثل مور مور یا سوزن سوزن شدن) یا شدید (احساس سوزش یا درد تیرکشنده) را تجربه کند.
در صورتی که شک دارید که مبتلا به دیابت نوروپاتی شدهاید، برای درمان و کنترل مناسب دیابت خود و کاهش احساسات عجیب و غریب به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که آسیب عصبی باعث شود سایر مشکلات پا مثل آسیب پا یا عفونت پنهان بماند باید برای معاینه پای دیابتی خود به پزشک مراجعه نمایید.
عفونت باکتریایی کف پا
عفونت باکتریایی کف پا یا سندروم شوک سمی عارضهای است که بیشتر در پای ورزشکاران مشاهده میشود. این عفونت روی کف پا و در اثر قرار گرفتن در معرض محیط گرم و مرطوب مثل کفشهای فاقد تهویه یا کف پای عرق کرده ایجاد میشود. بوی نامطبوع مثل بوی ماهی فاسد، درد و خارش کف پا نشانههای این عفونت است. در این عارضه ضایعههای سفیدرنگ همراه با حفرههای کوچکی به وجود میآیند که گاهی ممکن است این حفرهها به هم متصل شده و حفرههای بزرگتری ایجاد کنند.
خارش کف پا در بارداری
بیشتر زنان در دوران بارداری معمولا خارش کف پا وانگشتان را تجربه میکنند. گرچه این وضعیت طبیعی است ولی ممکن است باعث ناراحتی زیادی شود.
بزرگ شدن رحم در دوران بارداری باعث خارش کف دست و پا میشود. همچنین آزاد شدن هورمونهای جنسی و آنزیمها در این دوران موجب خارش کل بدن میشوند. عارضه ای به نام پلاکهای کهیری خارش دار حاملگی (PUPP) وجود دارد که باعث ایجاد کهیرهای خارش دار روی شکم یا راشهای پوستی میگردد.
این عارضه در سه ماهه سوم شایع است و باعث ناراحتی مادر میشود. این بیماری برای مادر خطرناک نیست ولی ممکن است از نظر چگونگی کاهش خارش، مادر را نگران کند.
زنانی که در دوران بالا کلسترول بالا دارند بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند. در موارد شدید احتمال بروز خونریزی مادر یا جنین، اضطراب جنینی، درد زایمان زودرس، مردهزایی یا حتی مرگ جنین در رحم وجود دارد.
سایر علائم خارش کف پا
از علائم دیگر خارش کف پا میتوان به این موارد اشاره کرد:
- ترک پوست
- پوسته پوسته شدن
- تاول زدن
- ضایعههای خشک پوستی
- راش و بثورات جلدی
- قرمزی
- تورم
- فلسی شدن پوست
- دانه های پوستی
- تاول های برجسته
- لکه های التهابی پوست
- بثورات و جوش های چرکی
- چند گروه پوست زبر و ضخیم
- پوست بیش از حد مرطوب
- پوست سفید
- لکه های بی رنگ پوست
درمان خارش کف پا
درمان خانگی
- درمان خشکی و آلرژی. استفاده از کرمهای مرطوب کننده روی کف پا و پوشاندن آن به رفع خشکی پا و جلوگیری از قرار گرفتن در معرض محرکها و آلرژی زا ها کمک میکند.
- آنتی هیستامین. آنتی هیستامین به کاهش خارش کف پا کمک میکند. آنتی هیستامینهای طولانی اثر مثل سیتریزین یا ترفنادین برای موارد خفیف و متوسط مناسب هستند ولی در موارد شدید علاوه بر آنتی هیستامینهای طولانی اثر باید از آنتی هیستامین کوتاه اثر مثل هیدروکسین به عنوان کاهش دهنده خارش و خواب آور استفاده شود.
- کرم های مخصوص. یکی دیگر محصولاتی که به رفع خارش کف پا کمک میکنند کرمهای موضعی دوکسیپن هیدروکلرید ۵% است. این کرم وقتی جذب پوست میشود به خوابیدن بیمار هم کمک میکند ولی افرادی که از داروهای ضد افسردگی جز دسته مهارکننده MAO استفاده میکنند، افرادی که گلوکوم زاویه بسته دارند یا افرادی که مستعد احتباس ادرار هستند، نباید این کرم را مصرف کنند.
- کفش های سبک. پوشیدن کفشهای سبک و مناسب باعث میشود خون به خوبی در پا جریان داشته باشد.
روشهای پزشکی
- همانند سایر داروها برای درمان عارضه های پوستی نیز باید طبق دستور پزشک داروها مصرف شوند.
- درمان بیماری پوستی : برای درمان خارش کف پا ناشی از گال، هرپس سیمپلکس، پسوریازیس کف دست و پا، پمفولیکس، اگزما، لیکن پلان، درماتیت تماسی، پوست خشک، کچلی قارچی روشهای درمانی خاصی وجود دارد.
- درمان بیماری زمینه ای : برای رفع خارش کف پا ناشی از بیماریهای زمینهای باید بیماری مربوطه درمان شود.
- داروها : برخی داروها به رفع خارش کف پا کمک میکنند مثل کلستیرامین برای بیمارانی که به دلیل بیماری کبد چرب دچار خارش میشوند، داروهای ضد افسردگی یا ضد اضطراب برای بیمارانی که مبتلا به خارش ناشی از بیماریهای اعصاب و روان هستند و نالتریکسون، نالوکسون یا اندانسترون برای بیمارانی که به دلایل مختلف دچار خارش کف پا می شوند.
- نوردرمانی : بیمارانی که به دلیل بیماریهای کلیوی، کبدی، قرار گرفتن در معرض آب و پلی سیستمی دچار خارش کف پا میشوند میتوانند با استفاده از نوردرمانی با اشعه UVB or PUVA باند باریک خود را درمان کنند. یک روش مناسب دیگر استفاده از محلول پسورالن است که پا برای نوردرمانی در این محلول رقیق شده با آب قرار داده میشود.
- تزریق ویتامین. اگر عامل خارش پا کمبود ویتامین باشد پزشک ویتامین مورد نظر (B6، B12 و B1) را برای بیمار تجویز خواهد کرد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت داشتن هریک از موارد زیر به یک متخصص مثل متخصص پوست مراجعه نمایید:
- با وجود درمان خانگی خارش بیش از دو هفته طول بکشد.
- خارش مانع خوابیدن شما شود.
- خارش به دلیل شدت و ایجاد ناراحتی مانع انجام فعالیت روزمره شود.
- کل بدن دچار خارش گردد.
- دلیل خارش مشخص نباشد.
- دارای علائمی مثل تب، قرمزی پوست، تغییر در اجابت مزاج، کاهش وزن یا خواب آلودگی باشید.