تاریخ: ۱۶ دی ۱۳۹۹
اسکن ۲ بعدی، که به عنوان تصاویر اشعه ایکس نیز شناخته می شود، یک فناوری تصویربرداری است که مدتهاست در حوزه پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. در این فرایند، از تکنولوژی اشعه ایکس استفاده میشود تا پزشکان بتوانند بدون نیاز به جراحی و برش، استخوان، عضله و سایر قسمتهای بدن را تصویربرداری کنند. این تصاویر به آنها کمک میکند تا برخی از بیماریها را تشخیص داده، درمان کنند و مراقبت نمایند. با توجه به استفاده از تابش الکترومغناطیسی در این آزمایش، خطراتی برای بیمار وجود دارد. با این حال، مزایای آن به طور قابل توجهی بیشتر از خطرات بالقوه آن است.
در این فرایند، تصاویر اشعه ایکس با استفاده از یک دستگاه ایجاد میشوند که ذرات اشعه ایکس از طریق بدن فرد عبور میکنند. این ذرات اشعه ایکس به عنوان فوتون شناخته میشوند و به وسیله یک فیلم یا رایانه ویژه، تصاویر حاصل را ثبت میکنند.
ساختارهای متراکم بدنی، مانند استخوان یا فلز، می توانند از عبور بیشتر ذرات اشعه ایکس از آنها جلوگیری کنند. این باعث می شود که در تصویر اشعه ایکس، این ساختارها سفید به نظر برسند. اگر اندام یا عضوی حاوی هوا باشد، روی تصویر ایجاد شده به رنگ سیاه ظاهر می شود. عضلات، چربی ها و مایعات در سایه های خاکستری مانند مختلف ظاهر خواهند شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی اسکن دو بعدی و یا دریافت نوبت در کلینیک امید با شماره تلفنهای ۰۲۱۶۶۰۱۵۲۱۱ – ۰۲۱۶۶۰۱۴۱۵۸ تماس حاصل فرمایید.
از اشعه ایکس یا اسکن دو بعدی چه استفادههایی می شود؟
رایج ترین شکل اسکن ۲ بعدی مورد استفاده، رادیوگرافی اشعه ایکس است که می تواند برای کمک به تشخیص های پزشکی موارد زیر استفاده شود:
- شکستگی استخوان
- عفونت (مانند ذات الریه)
- کلسیفیکاسیون (مانند سنگ کلیه یا کلسیفیکاسیون عروقی)
- وجود برخی تومورها
- آرتروز در مفاصل
- از دست دادن استخوان (مانند پوکی استخوان)
- مسائل مربوط به دندانپزشکی
- مشکلات قلبی (مانند نارسایی احتقانی قلب)
- انسداد رگ های خونی
- مشکلات گوارشی
- وجود اشیا خارجی (مانند چیزهایی که کودکان بلعیده اند)
پروسه اسکن ۲ بعدی یا اشعه ایکس چگونه انجام میشود؟
هنگامی که برای انجام عکسبرداری با اشعه ایکس به یک مرکز تصویربرداری رادیولوژی مراجعه می کنید، با یک تکنسین ملاقات خواهید کرد که به طور خاص برای انجام این پروسه آموزش دیده است. اکثرا برای تصویر برداری اشعه ایکس، هیچ گونه آماده سازی خاصی از سمت شما نیاز نخواهد بود. با این حال، مجبورید جواهرات یا اشیا فلزی دیگر خود را حذف نموده و ممکن است لازم باشد از اسکراب طبی (تاپ و شلوار) یا لباس بیمارستان استفاده کنید. در بعضی موارد، مایع رنگ کنتراست از قبل به شما تزریق می شود. اگر باردار هستید، زودتر به تکنسین بگویید، زیرا جنین ها بیشتر از سایر افراد در معرض خطرات احتمالی اشعه ایکس می باشند.
وقتی به سراغ عکسبرداری با اشعه ایکس می روید، تکنسین به شما می گوید که چگونه خود را درون دستگاه قرار دهید. بسته به اینکه کدام ناحیه از بدن باید مورد بررسی قرار گیرد، ممکن است در طول آزمایش از شما بخواهند که بنشینید، دراز کشیده یا در حالت های مختلف بایستید. در بسیاری از موارد، هنگامی که نشسته و یا به طور دراز کشیده هستید، یک دوربین بزرگ متصل به بازوی فولادی بر روی بدن شما حرکت کرده تا تصاویر اشعه ایکس را ضبط کند. این فناوری از شما می خواهد تا آنجا که ممکن است ثابت بمانید، زیرا حرکت باعث تار شدن تصاویر می شود.
پروسه اسکن ۲ بعدی چقدر زمان خواهد برد؟
هنگامی که به یک مرکز تصویربرداری اشعه ایکس مراجعه می کنید، پروسه اشعه ایکس ساده یک روش نسبتاً سریع و بدون درد بوده که از ابتدا تا انتها معمولاً کمتر از ۱۵ دقیقه طول خواهد کشید. با این حال، بسته به چند متغیر، از جمله تعداد اعضای بدن که باید بررسی شوند و توانایی حرکت بیمار به حالت های مختلف، سلامت عمومی و سن آنها، مدت زمان پروسه تصویربرداری با اشعه ایکس نیز بیشتر می شود.
در بیشتر مواقع تصویربرداری اشعه ایکس، برای بدست آوردن اطلاعاتی که پزشک برای تشخیص دقیق خود به آن نیاز دارد، بدن شما باید از زوایای مختلف مورد معاینه قرار گیرد. این امر بدان معناست که ممکن است از شما خواسته شود تا در موقعیت ها و حالت های مختلف بدنی قرار گیرید، که اکثرا برای بیماران با مشکلات حرکتی و برای کسانی که از سلامت خوبی برخوردار نیستند دشوار می باشد.
برای بیمارانی که از سلامت بهتری برخوردار هستند، پروسه اشعه ایکس می تواند بسیار سریع باشد، که بعضی از آنها حتی کمتر از یک دقیقه زمان خواهد برد. با این حال، در بیمارانی با شرایط متفاوت تر که نیاز به تصویربرداری اشعه ایکس متعدد از پاها، ستون فقرات، شانه ها و لگن دارند ممکن است این پروسه ۴۵ دقیقه طول بکشد. افراد معلول یا کودکان خردسال نیز معمولاً در معاینه با اشعه ایکس، باعث طولانی تر شدن پروسه می شوند، به خصوص اگر مشکلی در آرام و بی حرکت نگه داشتن بدن خود یا فهمیدن دستورالعمل های ارائه شده توسط تکنیسین تصویربرداری اشعه ایکس داشته باشند.
آیا داشتن یک اسکن دو بعدی در دوران بارداری یا شیردهی بیخطر است؟
خطر عوارض جانبی اشعه ایکس یا اسکن دو بعدی در دوران بارداری بسیار کم می باشد، اما همیشه محافظت از جنین در حال رشد در برابر آسیب های احتمالی بسیار مهم است. در صورت تجویز آزمایش اشعه ایکس توسط متخصص، اگر باردار بوده و یا فکر می کنید که احتمال باردار بودن تان هست، به پزشک متخصص خود بگویید.
معاینات اشعه ایکس در نواحی بدن از جمله بازوها، پاها، قفسه سینه، سر یا دندان ها، اندام های تولید مثلیتان یا کودک درون شکم تان را بخاطر پرتوی مستقیم اشعه ایکس در معرض خطر قرار نخواهد داد. اما اشعه ایکس شکم، معده، کلیه ها، کمر یا لگن به طور بالقوه می تواند کودک متولد شده را در معرض پرتوی مستقیم اشعه ایکس قرار دهد. بسته به شرایط شما و ناحیه ای که باید از آن عکس برداری شود، ممکن است پزشک در صورت تشخیص بارداری، پروسه تصویربرداری با اسکن دو بعدی را لغو یا به تعویق بیندازد. همچنین ممکن است پروسه اشعه ایکس برای کاهش تابش، تعدیل و اصلاح شود. گاهی اوقات خطر نداشتن پروسه اشعه ایکس لازمه، می تواند از خطر خود تابش اشعه بیشتر باشد.
آزمایشهای اشعه ایکس هنگام شیردهی
انجام آزمایش های تصویربرداری اشعه ایکس در دوران شیردهی بی خطر است. این اشعه روی شیر و نوزاد تأثیر نمی گذارد و شیردهی پس از انجام پروسه اشعه ایکس بی خطر خواهد بود. ممکن است پستان نگاره ها (عکس برداری از پستان با اشعه ایکس) در مادر شیرده دشوارتر باشد، اما زنانی که شیرده هستند حتی در صورت نیاز به این عکس برداری می توانند به شیردهی خود ادامه دهند. در مورد پروسه اشعه ایکس که در آن از ماده کنتراست استفاده می شود، تا زمانی که هیچ ایزوتوپ رادیواکتیو در کنتراست استفاده نگردد، می توان از شیر مادر مطمئن بود. در صورت استفاده از ایزوتوپ رادیواکتیو، پزشک ممکن است توصیه کند که برای مدت کوتاهی شیردهی را متوقف کنید. در مورد ماده کنتراست استفاده شده در پروسه تصویربرداری از پزشک خود سوال کنید و در صورت شیردهی به او اطلاع دهید.
بعد از اسکن ۲ بعدی چه اتفاقی میافتد؟
بعد از عکسبرداری با اشعه ایکس، کارشناس فنی تصاویر شما را پردازش کرده و برای پزشک ارسال می کند. نتایج حاصل از اشعه ایکس می تواند در همان روز یا کمی بعد در دسترس باشد. پس از بررسی اشعه ایکس توسط پزشک متخصص، نوع عارضه مورد نظر تشخیص داده شده و یک دوره درمانی برای شما تجویز خواهد شد. با این حال، بسته به آنچه که تصاویر اشعه ایکس نشان می دهد، احتمال دارد که اسکن های تصویربرداری بیشتر، تست خون یا سایر اقدامات تشخیصی دیگر نیز تجویز گردد.